Topic: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

Hey Guys,


So I got this weird problem with the RME 802, that when I record audio file, the red doesnt load by itself. Only when I move the mouse and click at the same time. I don't have this problem if my RME 802 is not connected. Even with my Baby Face Pro FS is loads instantly and I can see the waveform unfolding.

I have the newest Totalmix Fx.

How can I fix this?



Thanks!

2 (edited by waedi 2023-01-12 02:40:50)

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

Oli111 wrote:

Hey Guys,


So I got this weird problem with the RME 802, that when I record audio file, the red doesnt load by itself. Only when I move the mouse and click at the same time. I don't have this problem if my RME 802 is not connected. Even with my Baby Face Pro FS is loads instantly and I can see the waveform unfolding.

I have the newest Totalmix Fx.

How can I fix this?



Thanks!

Was this project created with Babyface connected ?
Please create a new project while 802 is connected, is the issue still happens then ?

M1-Ventura, Madiface Pro, Digiface USB, Babyface silver

3 (edited by Oli111 2023-01-12 13:23:17)

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

Thanks for your reply!
Everytime I start a new project, it's always an issue with the 802!


It started when I updated to Monterey!

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

Is Logic up to date 10.7.6 ?
Do you use the 802 via USB ?
What is the firmware verion ?
what is the driver version ?

I use Logic with different interfaces and never has this issue, the red bar always appears.
What difference in settings in the preferences between the 802 and the Babyface is present in your setup ?
Can you check both and make screenshots of the settings ?
Would be interesting if I can reproduce this issue...

M1-Ventura, Madiface Pro, Digiface USB, Babyface silver

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

So I got the newest logic, newest Monterey too.
I use it with a usb!

802: Firmwire v13
driver v3.28

Babyface firmare: v125
driver: v3.28

And to my knowlegde, the settings are idententical!

Of what settings do you need a screenshot?

Thanks!

6 (edited by waedi 2023-01-17 05:35:19)

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

The Fireface Settings from both interfaces to look for a difference.
The issue is only with the 802, right ? May be Totalmix total reset on both ?
btw I am on Ventura and I found out Apple did some improvements in the audio system from Monterey to Ventura.
I couldn't find any text about it but it's better now.
You did a test with the USB cable from the Babyface.

M1-Ventura, Madiface Pro, Digiface USB, Babyface silver

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

In my opinion it’s hard to see the issue related to the audio hardware. The recording itself is ok, right? Only the direct drawing of the new region with the waveform while recording doesn’t work. So it’s more a graphical thing, no? But yes, of course it’s strange to have the issue always and only with the same audio interface.
Is the Fireface 802 slaved to another digital device or word clock? In my experience Logic works smoother in combination with an interface which is set as master clock. But the issues I had were more when creating a new project - the moment when I had to choose the sample rate and new tracks. Anyway it’s worth to check maybe?

FF 400 - Babyface pro - Digiface USB - ADI-2 (original)
Mac mini M1 - Macbook pro - iPad Air2

Re: Logic Pro X Recording Bar not loading RME 802

Would be interesting to connect that 802 to another mac, will the issue appear ?

M1-Ventura, Madiface Pro, Digiface USB, Babyface silver