Topic: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

Hi, I have a new computer wich has a Gigabyte motherboard X58A-UD3R, i7 940, 4 GB of RAM and I use XP as the operating system,  I've always used the Fireface 800 with other computers without problems.
Now I can hear the music played by the new computer, but I have no sound  from analog input in revenue and therefore does not register
can someone help me?
sorry for my bad English :-)

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

Can i try to disable something from the bios? what?

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

Does the FF mixer show an input signal?

Regards
Daniel Fuchs
RME

Regards
Daniel Fuchs
RME

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

No,:(

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

What can I do?
Is it possible that the motherboard is incompatible with the Fireface 800?
I read on the forum that other people use it without problems.
I installed the driver Version 2.9991.
Do i have to try the 3.028 version?
Firmware updated to the latest version
i'm sad sad

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

You need to start with the basics.  When you go through the driver loading procedure, does the fireface show up in Device Manager?  Does the red host light on the front of the Fireface go out when you connect the Firewire cable?

Do you have another computer you can try your Fireface with to make sure it is working OK?

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

19 frets wrote:

When you go through the driver loading procedure, does the fireface show up in Device Manager?

Yes!

19 frets wrote:

Does the red host light on the front of the Fireface go out when you connect the Firewire cable?

Yes!

19 frets wrote:

Do you have another computer you can try your Fireface with to make sure it is working OK?

The Fireface with another computer is working

8 (edited by 19 frets 2010-10-26 04:36:36)

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

Do you have the ability to test the FF800 with a PCIe Firewire card?  It could be a problem with the Gigabyte onboard Firewire chipset.  Can you test your Gigabyte motherboard with a different firewire interface (preferably another Fireface)?  That is about all I can think of to try.  It certainly seems like it should work.

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

Is there a specific input you are testing? Is this a mic pre, or rear input?

Regards,
Jeff Petersen
Synthax Inc.

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

sapob wrote:

No,:(

Well, what exactly does it show? What have you connected to which input etc.
Are the mic inputs 7/8 switched correctly (front/rear)?


Regards
Daniel Fuchs
RME

Regards
Daniel Fuchs
RME

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

19 frets wrote:

Do you have the ability to test the FF800 with a PCIe Firewire card?  It could be a problem with the Gigabyte onboard Firewire chipset.   That is about all I can think of to try.  It certainly seems like it should work.

hi, I finally solved the problem, thanks for the tip!!! :-D
I bought a Firewire PCIe card: Dawicontrol DC-FW800 PCIe and finally works!
and now i also have the speed of a firewire 800! :-D
Thanks to all for your support and kindness!
Bye Bye!

Re: Problem: Fireface 800 with motherboard Gigabyte X58 does not record

Congratulations Sapob!!!  :-)  Glad you got it working and glad I could assist!!  Good luck with your recording endeavors!!!!