Topic: UCX II issues

Hi all! Thank you all for your time in advance. smile

I was a long-time user of a Babyface Pro interface for a long time and ended up upgrading to UCX II. I uninstalled the drivers, reinstalled them, connected to UCX and it seemed to work. Then the issues started: the soundcard would randomly stop working and all the audio on my PC gets frozen. Another variation to this is that the sound starts crackling, increasing in frequency up until it finally freezes. I'm using the power plug that came with the device, it's rack-mounted and there is nothing next to it in the rack to overheat it. I am using Sonarworks but even if I shut Sonarworks down the issue persists. I have tried switching the USB plug around the back of the PC and that doesn't seem to do much either. Updating the drivers for USB-s (which had no problems working with the Babyface Pro) but that doesn't seem to do much. I am running Windows 10 pro, fully updated and all legal.

In short: I can't find the pattern to why this happens and sometimes it goes for a month without happening, or sometimes (like right now) no matter how many times I restart the computer it just simply wont work.

Does anyone have any idea what might be the issue at all?
Thank you!

Re: UCX II issues

> Does anyone have any idea what might be the issue at all?

I am also an RME customer and own this audio interface UCX II, which can also be used very well as a heat pad in winter.

I'm afraid, that the room temperature is too high.

If your room temperature is already for example around 30 degrees Celsius and more, you have to add this temperature to the device temperature, regardless of whether it is an audio interface or a PC.

Fans that you may already have installed will not help you here, as they only circulate the warm ambient temperature in the room. Therefore, only an air conditioning system that can lower the room and its device temperatures will help with such devices.

Re: UCX II issues

Andreas1 wrote:

> Does anyone have any idea what might be the issue at all?

I am also an RME customer and own this audio interface UCX II, which can also be used very well as a heat pad in winter.

I'm afraid, that the room temperature is too high.

If your room temperature is already for example around 30 degrees Celsius and more, you have to add this temperature to the device temperature, regardless of whether it is an audio interface or a PC.

Fans that you may already have installed will not help you here, as they only circulate the warm ambient temperature in the room. Therefore, only an air conditioning system that can lower the room and its device temperatures will help with such devices.

The issues I described are present all year round, summer and winter alike.
Since the temperatures are high, right now I have a fan directed at it working 24/7. Yesterday as I was restarting my computer over and over in hopes of making it work I made sure to check up on it and placed my hand on it. It wasn't overheating or anything.

4 (edited by Dorrus vdv 2022-09-01 21:44:41)

Re: UCX II issues

a fan does not work like an air conditioner and does not lower the ambient temperature, but it does cool electrical appliances by rapidly dissipating the hot air from that appliance. So fans do help.

Re: UCX II issues

I have issue with Remap Keys.
- Go to device to Remap Keys.
- Select for one of the buttons "Mute Enable"
- clicking on the button should on display "mute enabled" on/off, HOWEVER in TotalMix i see it changes the value of Reverb's "low cut" value to 0 or 1.

I expected it to change the global mute.

6

Re: UCX II issues

Your firmware version?

Regards
Matthias Carstens
RME

Re: UCX II issues

firmware: v39
driver: v3.28

Total mix 1.78
macOS: 12.6 (2018 intel)

8

Re: UCX II issues

That's a bug, thanks, will be fixed.

Regards
Matthias Carstens
RME

Re: UCX II issues

I have similar issue with UCX II. It randomly freezes, not responding to any control buttons, no sound. The USB field on the main display turns to CC (Class Compliant, I guess, so USB connection is lost?). The only way to bring UCX II back to work is to shut down the power and then turn the power on again. (it doesn't respond to the VALUE knob as well). Does any one have experience like that?
I can't figure out what is causing this behavior.

I am running on Windows 10
UCX II Hardware v39
Driver v1.224
TotalMix v1.79

10

Re: UCX II issues

UCX II is on firmware 42 right now. Also check power supply and USB cable.

Regards
Matthias Carstens
RME

Re: UCX II issues

Thank you Matthias! The UCX II firmware is now updated to v42. Power supply and USB cable checked. Everything looks good.
My UCX II is rack mounted and powered trough Furman M-8X2 Merit Series 8 Outlet Power Conditioner and Surge Protector. I'll run it for a week and see if the issue is solved.