Topic: Multiface 1 Adat in not working

I have been  using an additional AD for years and suddenly I thought it stopped working.
But in fact it seems to be the Multiface.

If I do a Loopback Test with SPDIF it works fine. If I switch the SPDIF Operation off for in and out I get no lock for ADAT.

I reinstalled Drivers still same Problem.

Any ideas?

Re: Multiface 1 Adat in not working

You also did a loopback test with the adat cable ?

M1-Ventura, Madiface Pro, Digiface USB, Babyface silver

Re: Multiface 1 Adat in not working

What's the ADAT source? Have you also tried another cable?

Regards
Daniel Fuchs
RME

Re: Multiface 1 Adat in not working

thanks for your replys.

I did the Loopbacktest with the optical cable.
Signal and synch lock did work fine for SPDIF.
So I did not try another Cable so far.

Adat Loopback with the Cable does not work.
I do not get a lock with the external unit and loopback.


The source unit is a Behringer ADA8200.
The setup has worked fine for a long time.

Re: Multiface 1 Adat in not working

Are you saying optical spdif works and adat not? Then it is not the optical receiver that is faulty afaik.

Vincent, Amsterdam
https://soundcloud.com/thesecretworld
Babyface pro fs, HDSP9652+ADI-8AE, HDSP9632

Re: Multiface 1 Adat in not working

Correct, this makes it so confusing

Re: Multiface 1 Adat in not working

Just to be sure, both input and output for optical are set to adat, clock to 44,1k internal? tried 2 cables at least? Adat has a 4 times higher transfer speed I think, so might be more sensitive to cable breaks

Vincent, Amsterdam
https://soundcloud.com/thesecretworld
Babyface pro fs, HDSP9652+ADI-8AE, HDSP9632

Re: Multiface 1 Adat in not working

Settings were correct. I ordered a Cable .. The idea with the higher Bandwith came to my mind this morning also

thx

Re: Multiface 1 Adat in not working

Ok, new cable, same behavior on the loopback test with cable, SPDIF working fine ADAT dead : (
Any advice?

Re: Multiface 1 Adat in not working

Has the be answered by RME maybe @MC

Vincent, Amsterdam
https://soundcloud.com/thesecretworld
Babyface pro fs, HDSP9652+ADI-8AE, HDSP9632

Re: Multiface 1 Adat in not working

Please provide a screenshot of the settings dialog.

Regards
Daniel Fuchs
RME

12

Re: Multiface 1 Adat in not working

Using ADAT format the SPDIF Input must be set to Coaxial, AFAIR.

Regards
Matthias Carstens
RME

13 (edited by jan-mayerhofer 2022-12-05 16:54:45)

Re: Multiface 1 Adat in not working

I found something strange...32KHz ADAT cable Loopback does lock
https://s20.directupload.net/images/221205/temp/2zdkto69.png

https://s20.directupload.net/images/221205/temp/zkzgn5ck.png

https://s20.directupload.net/images/221205/temp/it8lgeus.png


I found one more thing, samplerate does jump odd with SPDIF

14

Re: Multiface 1 Adat in not working

These pics are unreadable. Anyway, most probably the optical TOSLINK Rreceiver is out of spec and needs to be replaced. Time for service...

Regards
Matthias Carstens
RME

Re: Multiface 1 Adat in not working

Oh , doh used the minature link ..

I guess it would be more cost effective to score a used Multiface